Extra financiële middelen bij investering in leer- en ontwikkeltrajecten Zo maak je aanspraak op de tarieftoeslag voor Wlz-zorgaanbieders

Extra financiële middelen bij investering in leer- en ontwikkeltrajecten

Zorgkantoren kunnen vanaf komend jaar extra geld toekennen in de vorm van toeslagen, wanneer zorgaanbieders inzetten op innovaties voor de aanpak van arbeidsmarktproblematiek. Het op innovatieve manier behouden van medewerkers door te investeren in leertrajecten is hier een voorbeeld van. Lees hoe jullie organisatie hier gebruik van kan maken en hoe we je hierbij kunnen helpen. 

Vanaf 2021 werken zorgkantoren vanuit één inkoopkader met een basistariefpercentage van 94%. Dit percentage kan worden verhoogd via een toeslag op basis van vier kernelementen: passende zorg, innovatie, bedrijfsvoering en duurzaamheid. Elk zorgkantoor maakt zelf een keuze welke kernelementen toe te passen en hoe hoog de toeslag per kernelement zal zijn.

Neem bijvoorbeeld Zilveren Kruis. Dit zorgkantoor biedt de mogelijkheid voor een 1% tarieftoeslag voor zorgaanbieders met een Wlz-omzet van minimaal € 500.000,- wanneer een zorginstelling inzet op innovaties voor de aanpak van arbeidsmarktproblematiek. Onder ‘innovaties’ worden vier mogelijkheden verstaan, waarvan “op innovatieve manier behouden van medewerkers door goed werkgeverschap” er één is.

Hoe maak je hier gebruik van?

Om aanspraak te kunnen maken op de tarieftoeslag, verloopt het proces als volgt:

 1. Aanvinken voor 31 juli
  Zorg ervoor dat je voor 31 juli 2020 bij jullie inschrijving voor een overeenkomst Wlz 2021 aangeeft dat je voor deze afspraak in aanmerking wil komen. Dit doe je door middel van het zetten van een vinkje.
 2. Plan indienen (bij o.a. Zilveren Kruis)
  Vervolgens maak je een beknopt plan waarin je uiteenzet hoe je deze tarieftoeslag wil gaan besteden.

Zo kunnen wij je helpen!

Plan van aanpak schrijven
Wij helpen je graag bij het maken van een plan van aanpak voor een innovatie die bijdraagt aan de aanpak van arbeidsmarktproblematiek. Onze adviseurs van Q-Consult Zorg staan midden in de zorgpraktijk en hebben ruime ervaring met het schrijven van projectplannen en beleid. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Ontwikkelde leertrajecten
Daarnaast hebben wij voor verschillende zorgaanbieders leertrajecten ontwikkeld en uitgevoerd die betrekking hadden op het behouden van medewerkers door goed werkgeverschap:

 • Leergang De Leidende Professional - Deze leergang is voor GGZ Delfland ontwikkeld om het werkplezier te vergroten en de functie te verrijken. Maar ook heeft dit geleid tot het in de praktijk brengen van innovatieve en cliëntgerichte ideeën en een betere borging hiervan in de organisatie. Lees hier meer >
 • Coaching van medewerkers - Met coaching focus je op het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving voor zorgprofessionals die aansluit op hun individuele wensen en behoeften. Onze coaches hebben ruime ervaring met coaching in de zorg. Daarnaast trainen we leidinggevenden en medewerkers in coachingsvaardigheden, zodat medewerkers elkaar kunnen coachen en begeleiden.
  Lees hier meer >
 • e-Health kennis & vaardigheden - Aandachtsvelders en interne auditors e-health zijn nieuwe rollen die een aantrekkelijk perspectief bieden voor innovatieve zorgmedewerkers. Hier vind je het trainingsaanbod > 
 • Inzet op persoonlijke effectiviteit & leiderschap - Juist met behulp van scholings- en opleidingsmogelijkheden stimuleer je medewerkers om zichzelf te ontwikkelen en op die manier in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Hier vind je ons aanbod aan training & opleiding op het gebied van persoonlijke effectiviteit & leiderschap >
 • Passend leertraject ontwikkelen - Hebben jullie een ander idee voor een leertraject? Wij denken graag met je mee en ontwikkelen samen met jullie een passend programma op maat. Neem contact op voor de mogelijkheden >

Werkwijze andere zorgkantoren

In dit artikel is de toepassing van de tarieftoeslag van Zilveren Kruis als voorbeeld genomen. Elk zorgkantoor maakt zelf een keuze welke kernelementen toe te passen en hoe hoog de opslag per kernelement zal zijn. Doe daarom navraag bij het zorgkantoor over de manier waarop jullie zorginstelling hier gebruik van kan maken. Wij denken graag met je mee!

Meer informatie?

Heb je interesse in deze leertrajecten of wil je hier meer over weten? We komen graag met je in contact!