-
HFMEA (light)TrainingIncompanyMeer info
HFMEA (ook wel bekend als SAFER) staat voor Health Failure Mode and Effect Analysis en is een methodiek om een Prospectieve Risico-inventarisatie (PRI) uit te voeren. Met HFMEA inventariseer je voor alle stappen in een proces de mogelijke risico’s, faalwijzen en oorzaken. Aan de hand hiervan kun je verbetermaatregelen in cliënt- en patiëntveiligheid treffen en fouten voorkomen.
-
Het nieuwe kwaliteitsdenken voor de huisartsenzorgTrainingIncompanyMeer info
Ben je op zoek naar manieren om het kwaliteitsbeleid van jouw organisatie (nog) meer toe te spitsen op de zorg en het kwaliteitsmanagement terug te brengen naar het primair proces: daar waar de kwaliteit wordt geleverd? Met jou staan vele andere zorggroepen en huisartsenpraktijken voor dezelfde uitdaging. In deze training gaan we aan de slag om jouw kwaliteitsmanagement praktischer te maken en aan te laten sluiten bij de huisartsenzorg.
-
Het zorgprestatiemodel: wat staat je te wachten?TrainingIncompanyMeer info
Vanaf 2022 is het zorgprestatiemodel de nieuwe bekostiging voor geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg. De overgang naar het zorgprestatiemodel heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van GGZ-organisaties. De voorbereiding op deze nieuwe wijze van bekostiging vraagt om aanpassingen op het gebied van vastlegging en registratie, controlmaatregelen en contractering van zorg.
-
Horizontaal Toezicht en de verandering in werkzaamheden van de zorgadministratieTrainingIncompanyMeer info
Steeds meer ziekenhuizen en GGZ-organisaties maken de overstap naar Horizontaal Toezicht: een omslag van foutgerichte- naar procesgerichte verantwoording. Minder controles achteraf en duidelijke afspraken over processen vooraf, gebaseerd op wederzijds gefundeerd vertrouwen. Voor zorgadministraties brengt deze nieuwe manier van verantwoorden grote veranderingen met zich mee. Wat betekent dit voor de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers in het zorgadministratief proces?
-
Intervisieserie Lean leiderschap op de werkvloerIntervisieserieIncompanyMeer info
Lean management (of Lean) wordt sinds enkele jaren toegepast in de zorg. De aandacht hiervoor groeit nog steeds. Zo blijkt onder andere uit de vele publicaties en symposia. En terecht, Lean biedt een mooie belofte voor ‘meer doen met minder’. Misschien zijn er al Leanprojecten in jouw instelling. Ongetwijfeld zijn er medewerkers getraind in Leanmethoden en -instrumenten en zijn er al successen geboekt. Maar hoe houd je de verbeteringen vast op de lange termijn? Hoe ga je om met meer afdelingsoverstijgende problemen? Een van de sleutelelementen hierin blijkt de rol van de leidinggevenden, op verschillende niveaus.
-
Inzicht in de financiering en organisatie van ziekenhuizen (voor farmaceutische en medical devices industrie)TrainingIncompanyMeer info
Ziekenhuizen zijn complexe organisaties. Beleidsveranderingen door de overheid en inkoopplannen van zorgverzekeraars zorgen ervoor dat ziekenhuizen continu in beweging zijn. Voor velen is de structuur en financiering een ondoorzichtig geheel. Wil je een goede gesprekspartner zijn voor al jouw stakeholders? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ziekenhuiszorg, de werkwijze en financieringssystematiek van ziekenhuizen.
-
Inzicht in de zorgTrainingIncompanyMeer info
Niets is zo veranderlijk als het zorglandschap. Marktwerking, kostenbeheersing, efficiënter werken en correcte registratie hoor je dagelijks in het nieuws. De Nederlandse gezondheidszorg is een complex systeem dat voor een buitenstaander in de zorg lastig te overzien is.
-
Je auditsysteem verrijken met traceraudits (langdurige zorg)TrainingIncompanyMeer info
Als kwaliteitsadviseur of coördinator interne audits ben je altijd op zoek naar manieren om de focus van de interne audits meer op het primair proces te leggen. Wil je inzicht in het logistieke pad van jouw cliënt en de verbetermogelijkheden hierbinnen? Dat kan met de tracermethodiek! Hoe kun je het auditsysteem van jouw organisatie aanvullen met deze waardevolle auditmethodiek?
-
Jouw auditsysteem aanvullen met de tracermethodiekTrainingIncompanyMeer info
Wil jouw organisatie de focus van de interne audits meer leggen op het primair proces? Dat kan met de tracermethodiek! Een groot verschil met andere auditmethodieken is dat bij een patiënttracer het logistieke pad van de patiënt of cliënt de rode draad van de audit vormt. Indien mogelijk spreken de auditoren ook met de (familie van de) patiënt. Bij een systeemtracer is de audit gericht op een systeem, proces of onderwerp.
-
Juiste zorg op de juiste plekIntroductietrainingIncompanyMeer info
‘Juiste zorg op de juiste plek’ krijgt veel aandacht van het ministerie van VWS. Volgens het Taskforce-rapport, onder leiding van VWS, is er namelijk meer nodig dan de huidige stapsgewijze aanpak om de Nederlandse zorg wezenlijk te verbeteren. Als zorgorganisaties de beweging naar de juiste zorg op de juiste plek niet maken, heeft dit vergaande gevolgen: stijgende zorgkosten, extreme personeelstekorten en een dalende kwaliteit. Wat moet je weten over dit thema en wat komt er kijken bij het zetten van de eerste stappen richting deze transformatie?