Training Datavisualisatie in de zorg Hoe je visualisaties optimaal laat aansluiten bij jouw publiek of lezer

Training Datavisualisatie in de zorg

Heldere communicatie van data en informatie speelt een steeds grotere rol in de zorg. Van het gesprek tussen patiënt en arts tijdens het spreekuur, tot kwaliteitsmonitoring op ziekenhuisniveau: er zijn vele gebieden waarbinnen visuele communicatie een essentiële functie heeft bij het nemen van (medische) beslissingen. Goed ontworpen datavisualisaties verhogen de communicatieve kracht van deze interacties.

 • Wat is datavisualisatie?

  Met datavisualisatie kun je (complexe) informatie op een heldere manier inzichtelijk maken. Je vertelt een verhaal met visualisaties waardoor de gebruiker de informatie beter begrijpt.

  Over de training Datavisualisatie in de zorg

  Deelnemers krijgen in de training vaardigheden, voorbeelden en tips aangereikt om informatie te vertalen naar heldere en begrijpelijke visualisaties. Je leert de bouwstenen van een effectieve visualisatie kennen. Vanuit een solide basis (hoe verwerkt ons brein visuele informatie?) neemt de trainer je mee door het creatieproces van heldere en efficiënte datavisualisaties. We werken in de training zoveel mogelijk met data en voorbeelden uit jouw eigen praktijk. Na afloop kun je een visualisatie vormgeven om zo het gewenste effect bij jouw lezer te krijgen.

  Georganiseerd in samenwerking met Graphic Hunters

  Q-Academie organiseert deze training in samenwerking met Graphic Hunters, een bureau dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van datavisualisaties en infographics. Graphic Hunters werkt samen met diverse nationale en internationale ontwerpers en trainers die hun sporen in het vakgebied ruimschoots verdiend hebben.

 • Na afloop van de training:

  • weet je wat de ‘visuele superpowers’ van het menselijk brein zijn en hoe je deze inzet bij het ontwerpen van visualisaties.
  • ken je de valkuilen achter inefficiënte datavisualisaties en kun je deze valkuilen voorkomen en oplossen.
  • heb je geleerd hoe je visualisaties kunt gebruiken om dieper inzicht in je data te krijgen.
  • weet je hoe je visualisaties ontwerpt zodat ze een boodschap helder overbrengen of beslissingen kunnen ondersteunen.
  • kun je je visualisatie optimaal laten aansluiten bij het publiek/de lezer (bijv.de individuele patiënt, specialist, manager).
 • Onze visuele superpowers en visuele valkuilen

  • De visuele superpowers van het menselijk brein
  • Hoe vertalen deze superpowers zich naar de ontwerpprincipes van een goede datavisualisatie?
  • De visuele valkuilen van de mens
  • Hoe voorkomen we deze valkuilen in onze visualisaties?

  Visualisaties in de zorgpraktijk

  • Hoe gebruik je visualisaties om data beter te begrijpen?
  • Hoe ontwerp je visualisaties voor efficiënte en heldere communicatie en beslisondersteuning?
  • Hoe bepaal je welke visuele vorm de boodschap het beste ondersteunt?

  Aandacht voor het publiek

  • Wie is je doelgroep (bijv. individuele patiënt, specialist, manager) en hoe/wanneer/waarom gaan zij de informatie tot zich nemen?
  • Hoe zorg je dat jouw datavisualisatie optimaal aansluit bij jouw specifieke doelgroep?

  Opdrachten, oefeningen en uitwisselen van ervaringen

  • Oefeningen zowel individueel als in kleine groepen
  • Bespreking impact van ontwerpkeuzes aan de hand van jouw eigen praktijkvoorbeelden
 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Deze training organiseren wij in samenwerking met Graphic Hunters, een bureau dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van datavisualisaties en infographics. Graphic Hunters werkt samen met diverse nationale en internationale ontwerpers en trainers die hun sporen in het vakgebied ruimschoots verdiend hebben.

  Voor wie is deze training bedoeld? Iedereen die regelmatig met data werkt en zijn/haar informatie op een effectieve en aantrekkelijke manier wil overbrengen. Van zorgmanagers en onderzoekers tot aan plannings- en capaciteitsmedewerkers, administrateurs en data-analisten.

  nb: de training is tool-onafhankelijk: deelnemers leren géén specifieke ontwerptool en hebben ook geen voorafgaande kennis over datavisualisatie-tools nodig.

  Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.