Intervisieserie Lean leiderschap in de zorg Verdiepend leren met én van elkaar

Intervisieserie Lean leiderschap in de zorg

Lean management wordt veel gebruikt in de zorg om continu te kunnen verbeteren. Als leidinggevende heb jij vast de kracht van Lean al in de praktijk ervaren, maar loop je mogelijk ook tegen uitdagingen aan. Hoe kun je bijvoorbeeld de verbeteringen vasthouden op de lange termijn? En hoe ga je afdelingsoverstijgend verbeteren?

 • Leren van elkaar is een belangrijke voorwaarde om continu te verbeteren in de zorg. Intervisie is één van de manieren om open kennis en ervaringen met elkaar te delen binnen of tussen afdelingen. Dit middel kan daarom ook goed ingezet worden om het Lean leiderschap binnen jouw organisatie verder te verbeteren.

  Kennisdelen rondom een verbeterinstrument

  De intervisieserie Lean leiderschap brengt leidinggevenden op verschillende niveaus binnen jouw organisatie bij elkaar om kennis en ervaringen rondom Lean management en continu verbeteren uit te wisselen.

  Dit doen we elke bijeenkomst door een specifieke Lean methodiek centraal te stellen. Denk aan het vasthouden van de 5S-discipline, het levend houden van het verbeterbord en met de handen op de rug leiden van een verbeterproject. Leidinggevenden brengen hun eigen casuïstiek rondom het instrument in, waarna ze hierover in gesprek gaan met elkaar. We sluiten elke bijeenkomst af met een herhaling van de geleerde lessen, tips en tricks en de trainers sturen een overzichtelijk naslagwerk na.

 • Na de intervisiebijeenkomsten heb je je eigen ervaringen gedeeld en heb je van andere leidinggevenden geleerd hoe je Lean levend kunt houden binnen jouw organisatie. Je bezit praktische tips & tricks en hebt meer inzicht in concrete verbeterpunten voor het versterken van jouw Lean leiderschap.

 • Elke bijeenkomst start met een korte inleiding over een ‘Lean leadership’ methode of instrument. Hierna wordt, op basis van eigen casuïstiek, kennis gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van de 5S discipline, het levend houden van het verbeterbord, met de handen op de rug leiden van een verbeterproject, etc. Aan het eind van de bijeenkomst sommen we de geleerde lessen, tips en tricks op en zorgen de trainers voor een schriftelijke samenvatting. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst vul je de Lean Check up in. Deze statusbepaling geeft inzicht in de huidige en gewenste situatie van thema’s rondom Lean.

  Deelnemers aan de eerdere intervisieserie waarderen de “combinatie van kennis delen en ervaringen uitwisselen en spiegel voorhouden”. Ook vonden zij de groepsgrootte bepalend: veilig genoeg om de persoonlijke situatie te bespreken.

  Bijeenkomst 1

  • Korte inleiding
  • Opfrissen belangrijkste principes & cases deelnemers

  Bijeenkomst 2

  • Verbeterborden en –rondes & cases deelnemers
  • Take home: verbeter- en coachingsKata

  Bijeenkomst 3

  • Dagelijks ‘Gemba’ management & cases deelnemers
  • Take home: vijf principes van dagelijks management voor jouw situatie

  Bijeenkomst 4

  • Policy Deployment & open discussie
  • Take home: visueel management
 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Voor wie is deze training bedoeld? Leidinggevenden uit alle sectoren van de zorg, die hun Lean leiderschap willen verbeteren door hierover kennis en ervaring uit te wisselen met andere leidinggevenden.

  Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

  • Ervaringen van deelnemers aan deze intervisieserie:

   • Ik neem veel mee uit de intervisieserie, aanvulling op kennis. Door intervisie ook verbeterpunten voor persoonlijk functioneren.
   • Heel veel tips ontvangen, waarvan ik een aantal in praktijk heb gebracht.
   • De combinatie van kennis delen en ervaringen uitwisselen en spiegel voorhouden werkt erg goed.
Ook interessant voor je?
 • Training Continu verbeteren in de zorg
  Training Incompanytraining
 • Lean (Six Sigma) Green Belt
  Opleiding Incompanytraining
 • Leiderschap: wat is jouw persoonlijke stijl?
  Training Incompanytraining