Intervisieserie Lean leiderschap op de werkvloer Hoe houd je Lean levend? Welke vervolgstappen zet je?

Intervisieserie Lean leiderschap op de werkvloer

Lean management (of Lean) wordt sinds enkele jaren toegepast in de zorg. De aandacht hiervoor groeit nog steeds. Zo blijkt onder andere uit de vele publicaties en symposia. En terecht, Lean biedt een mooie belofte voor ‘meer doen met minder’. Misschien zijn er al Leanprojecten in jouw instelling. Ongetwijfeld zijn er medewerkers getraind in Leanmethoden en -instrumenten en zijn er al successen geboekt. Maar hoe houd je de verbeteringen vast op de lange termijn? Hoe ga je om met meer afdelingsoverstijgende problemen? Een van de sleutelelementen hierin blijkt de rol van de leidinggevenden, op verschillende niveaus.

 • Op basis van eerdere trainingen en vele gesprekken in verschillende zorginstellingen, zien we dat er behoefte is aan ondersteuning van (met name operationeel) leidinggevenden in het vasthouden van het Leangedachtegoed op de lange termijn. Er blijkt behoefte aan meer praktische instrumenten en kennisuitwisseling bij het ‘hoe’ van Lean levend houden, op een diepgaander manier dan tijdens een congres wordt bereikt. Om in deze behoefte te voorzien, organiseren wij de intervisieserie Lean leiderschap op de werkvloer. Deze serie bestaat uit vier bijeenkomsten, waarin we met een vaste groep van 6 tot 8 personen discussiëren over het thema. Jouw eigen praktijk staat daarbij centraal.

  “Ik neem veel mee uit de intervisieserie, aanvulling op kennis. Door intervisie ook verbeterpunten voor persoonlijk functioneren. Heel veel tips ontvangen, waarvan ik een aantal in praktijk heb gebracht.”

 • Elke bijeenkomst start met een korte inleiding over een ‘Lean leadership’ methode of instrument. Hierna wordt, op basis van eigen casuïstiek, kennis gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van de 5S discipline, het levend houden van het verbeterbord, met de handen op de rug leiden van een verbeterproject, etc. Aan het eind van de bijeenkomst sommen we de geleerde lessen, tips en tricks op en zorgen de trainers voor een schriftelijke samenvatting. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst vul je de Lean Check up in. Deze statusbepaling geeft inzicht in de huidige en gewenste situatie van thema’s rondom Lean.

  Deelnemers aan de eerdere intervisieserie waarderen de “combinatie van kennis delen en ervaringen uitwisselen en spiegel voorhouden”. Ook vonden zij de groepsgrootte bepalend: veilig genoeg om de persoonlijke situatie te bespreken.

  Bijeenkomst 1

  • Korte inleiding
  • Opfrissen belangrijkste principes & cases deelnemers

  Bijeenkomst 2

  • Verbeterborden en –rondes & cases deelnemers
  • Take home: verbeter- en coachingsKata

  Bijeenkomst 3

  • Dagelijks ‘Gemba’ management & cases deelnemers
  • Take home: vijf principes van dagelijks management voor jouw situatie

  Bijeenkomst 4

  • Policy Deployment & open discussie
  • Take home: visueel management
 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Voor wie is deze training bedoeld? Leidinggevenden uit alle sectoren van de zorg.

  Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor je?
 • Continu verbeteren in de zorg
  Training Incompany
 • Lean Six Sigma Green Belt
  Opleiding Incompany
 • Lean Green Belt
  Training Incompany
 • Leiderschap: wat is jouw persoonlijke stijl?
  Training Incompany