Kostprijzen in de integrale geboortezorg Efficiënt en betrouwbaar

Kostprijzen in de integrale geboortezorg

In 2017 zijn in Nederland 6 regio’s gestart met integrale geboortezorg. Uitgangspunt is het leveren van gezamenlijke en kwalitatief goede zorg rondom de zwangere. De zwangere wordt daarbij in staat gesteld zelf de regie te hebben over de ontvangen zorg. In de praktijk wordt dit vormgegeven door Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO's), waarin meerdere zorgverleners en zorgaanbieders samenwerken. Een IGO is verantwoordelijk voor haar eigen bedrijfsvoering en ook voor de zorgcontractering met zorgverzekeraars. Van groot belang dus om zicht te hebben op de eigen kostprijzen.

 • In de praktijk blijkt het bepalen van kostprijzen vaak een moeizaam traject. Er zijn verschillende softwarepakketten op de markt, maar de kosten, de complexiteit en het gebruiksgemak hiervan, voldoen veelal niet aan de wensen en doelen. Dit maakt kostprijsberekeningen een kostbare, intensieve en tijdrovende ‘klus’.

  Kostprijzen bieden handvatten om jouw organisatie te sturen en om jouw bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. Je krijgt inzicht in jouw eigen kostprijzen (van bijvoorbeeld de ‘oude’ declarabele activiteiten, maar ook van de ‘nieuwe’ integrale producten), die je kunt vergelijken met de afgesproken tarieven. Maakt jouw organisatie ‘winst’ of ‘verlies’ voor jouw portfolio? En waar liggen gesprekspunten?

  Hoe bereken je kostprijzen en waar kun je jouw bedrijfsvoering bijsturen?

  Q-Academie en Datimo bieden een training ‘Kostprijsberekening', die specifiek is afgestemd op de integrale geboortezorg. In een unieke praktijkgerichte en interactieve opzet ga je met de kostprijzen voor jouw eigen organisatie aan de slag. Met een Excel-kostprijsmodel en de kennis die we hebben opgedaan bij de pilotregio’s, is het mogelijk de berekeningen voordelig en efficiënt uit te voeren, zonder aan betrouwbaarheid in te leveren. Na afloop heb je dan ook daadwerkelijk jouw eigen kostprijzen.

  Je wordt begeleid door ervaren trainers die veel ervaring hebben op het gebied van ziekenhuiskostprijzen en die dergelijke trajecten al bij meerdere zorgorganisaties hebben doorlopen.

 • Na afloop van de training:

  • Heb je je eigen kostprijzen voor jouw producten (zoals ‘Volledige verloskundige zorg’ of ‘Geboortezorg prenataal complex‘).
  • Heb je inzicht in jouw eigen kostprijs ten opzichte van de andere deelnemers in een anonieme benchmark.
  • Heb je de basis gelegd voor jouw organisatie-eigen kostprijsmodel.
  • Heb je inzicht in de verbeterpunten administratieve organisatie.
 • Praktijkgerichte en interactieve training gericht op de situatie in jouw organisatie. Resultaat: jouw eigen kostprijzen. Tevens heb je de basis gelegd voor een eigen kostprijsmodel, dat nader verfijnd kan worden.

  Dag 1
  De vliegende start

  Ontwikkelingen in de integrale geboortezorg

  • Stand van zaken pilotregio’s
  • Productstructuur integrale geboortezorg
  • Samenwerkingsverbanden en declareren

  Kostprijsberekening
  Theorie kostprijsberekening

  • Uitleg kostprijzen in de integrale geboortezorg
  • Kostprijsmodel
  • Data-input
  • Zelf aan de slag met jouw eigen bronbestand

  Dag 2
  Zelf aan de slag

  Deelnemers evalueren met de trainers hun eigen kostprijsberekening.

  • Afronden van jouw kostprijsberekening
  • Beantwoorden van vragen
  • Formuleren van AO-verbeterpunten
  • Reflectie op het kostprijstraject per organisatie en ervaringen delen

  Doel: na afloop van deze dag heb je jouw eigen kostprijzen!

  Aanvullend
  Een week na de training stuur je jouw kostprijzen naar de trainers op. Deze kostprijzen worden dan verwerkt in een anonieme benchmark die je vervolgens krijgt toegestuurd.

   

 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Voor wie? Ondernemers, managers en verloskundigen bij IGO’s of van organisaties die voornemens zijn deel te nemen aan een IGO.

  Over de trainers:
  Mark Merkus heeft meer dan 15 jaar ondernemerservaring binnen de zorg. Hij heeft advieswerkzaamheden verricht en productontwikkelingen geïnitieerd en ontwikkeld bij meer dan 40 ziekenhuizen.
  Joost Zuurbier is partner en docent/consultant bij Q-Consult en is daarnaast als programmaleider Financieel Bestuur verbonden aan het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Zijn specialisatie ligt in de driehoek ICT, planning & control en bekostiging.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.