Verbinding en ondersteuning in het digitale tijdperk Themabijeenkomst Wmo, Wlz en Jeugdwet: Online ondersteuning aan cliënten

Online Themabijeenkomst Wmo, Wlz en Jeugdwet

In het kader van de post-HBO opleiding Consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet organiseren HBO Drechtsteden en Q-Academie op 29 april de Tweede Landelijke Themadag: Verbinding en ondersteuning in het digitale tijdperk.

Ruim een jaar verlopen onze contacten grotendeels digitaal en op afstand. Dit vraagt een andere manier van werken en contact maken. Ook binnen het werkveld Wmo, Wlz en Jeugdwet leiden deze ontwikkelingen tot nieuwe uitdagingen. Wat is er ondanks de beperkingen wél goed mogelijk om cliënten te ondersteunen? Hoe signaleer je op afstand wat er speelt bij een cliënt? En tot slot, hoe blijf je digitaal in verbinding met cliënten en collega-hulpverleners?

 • Juist nu is de behoefte aan verbinding groter dan ooit!

  Sprekers uit het werkveld Wmo, Wlz en Jeugdwet gaan in op de belangrijkste actuele ontwikkelingen. Een kans om je kennis te verrijken én te delen met elkaar. En specifiek voor oud-studenten: een mooie gelegenheid om met elkaar in contact te blijven!

   

 • Welkomstwoord en gezamenlijke terugblik op het afgelopen jaar

  9.00 – 9.10 uur – Dagvoorzitter Josette Dijksman

  Josette is vanuit Q-Consult/Q-Academie actief als adviseur, trainer en coach in de langdurige zorg en het sociaal domein. Daarnaast is zij een van de docenten van de post bachelor opleiding Consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet.

   

   

  Huiselijk geweld

  9.10 – 9.30 uur – Sil Hol, docent HBO Drechtsteden, systeemtherapeut en coördinator Huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Rotterdam.

  Door de druk op huishoudens in coronatijd raken mensen uit verbinding en zien we een toename van huiselijk geweld. Wat betekent dat voor jouw rol als consulent? Wat zijn de signalen en hoe kun je hier alert op zijn? Sil neemt je mee in de antwoorden op deze vragen.

   

  9.30 – 9.40 uur - Koffiepauze

   

   

  Het keukentafelgesprek, kan dat online?


  9.40 – 10.00 uur – Mirjam Karsten, trainer, docent, coach en coördinator regionaal kennisnetwerk Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid.

  Wat zijn de ervaringen van het afgelopen jaar met het voeren van online keukentafelgesprekken? Kun je online een goed en persoonlijk vraagverhelderingsgesprek voeren? Is het toegestaan en technisch mogelijk? En hoe houd je een digitaal keukentafelgesprek gelijkwaardig en zet je de ander weer in zijn kracht? 
  In deze interactieve workshop neemt Mirjam je mee in de antwoorden op deze vragen. Daarbij krijg je de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om online een vraagverhelderingsgesprek te voeren met een consulent. Dit geeft zicht op de invloed die een online omgeving kan hebben op een zorgvrager. We gaan in gesprek over zaken waar je als consulent rekening mee moet houden en op moet letten. Er is voldoende ruimte voor het delen van eigen ervaringen.

  Je gaat naar huis met inzichten en tips voor de (digitale) keukentafel!

  Digitale mogelijkheden om in verbinding te blijven

  10.00 – 10.30 uur – Anneke Maaskant, adviseur en trainer binnen Q-Consult/Q-Academie op het gebied van digitale zorg.

  We bevinden ons in een situatie waarin we minder direct contact met elkaar (kunnen) hebben. Tegelijkertijd is de behoefte aan verbinding in het werkveld groter dan ooit. Gelukkig biedt de digitale wereld veel nieuwe kansen en mogelijkheden! Tijdens deze sessie neemt Anneke je hierin mee.
  Je maakt kennis met verschillende mogelijkheden om jouw cliënten digitaal te ondersteunen. Daarnaast staan we stil bij digitale mogelijkheden voor het leggen- en behouden van de verbinding met cliënten en collega’s.

  Interactieve afsluiting

  10.30 – 11.00 uur – Dagvoorzitter Josette Dijksman.

 • Voor wie? De Tweede Landelijke Themabijeenkomst Wmo, Wlz en Jeugdwet komt voort uit de wens van oud-studenten van de post-HBO opleiding Consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet om in contact te blijven en kennis te delen. Daarbij is de themabijeenkomst bedoeld voor een heel brede groep professionals die beleidsmatig of in de uitvoering te maken heeft met de Wmo, Wlz of Jeugdwet.

  Investering

  • Kortingsprijs voor vroege inschrijvers: € 35,- (bij inschijving vóór 29 maart)
  • Prijs voor (oud-)studenten post-bachelor opleiding en hun introducées: € 50,-
  • Prijs voor overige aanmelders: € 60,-

  * Vermeld a.u.b. in het opmerkingenveld bij de aanmelding of je (oud-)student bent en (eventueel) de namen en e-mailadressen van jouw introducées.

  Locatie: Online

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor je?
 • (Online) Post bachelor opleiding Consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet
  Opleiding 28 september 2021