Column: de broekriem kan weer iets losser Maar waar blijven de initiatieven?

Column: de broekriem kan weer iets losser, maar waar blijven de initiatieven?

Afgelopen jaren is er in veel organisaties bezuinigd, gereorganiseerd en waren er wat minder mogelijkheden voor investeringen. En nu komt er weer wat ruimte. Maar waar zijn de initiatieven gebleven, waar is de blik vooruit? U en uw team zijn vooral met het vak bezig en met de afdeling, de brede blik lijkt kwijt geraakt, de dialoog is eruit, het extra stapje vooruit. U wilt graag dat ze weer met initiatieven komen, want wellicht is het zo dat er de afgelopen jaren niet veel geïnvesteerd kon worden maar dat dat nu wel weer kan. Een herkenbare situatie?

Goed bedoeld zijn we geneigd om:

 • de bal bij hen neer te leggen: zij mogen het zeggen!
 • training aan te bieden: laat ze met elkaar leren hoe ze verder komen
 • mogelijkheden tot intervisie te geven: laat ze met elkaar bespreken wat zij gaan doen

… en als ze dolenthousiast zijn op deze voorstellen: vooral doen! De kans is echter groot dat ze weerstand vertonen, niet op komen dagen, geen voorstellen doen etc. Het vertrouwen is namelijk weg dat er nu wel iets gaat gebeuren.

Wat te doen?

 1. Zet de eerste stap
  Bied duidelijkheid in wat er anders is geworden. Hoewel ze al wel verteld is dat er meer ruimte is voor investeringen, weet uw team niet automatisch waarvoor. Bovendien zijn hun plannen afgelopen tijd afgekeurd of in een la verdwenen. Laat weten welke initiatieven passen bij de (nieuwe) koers. Werp samen een blik op de oude plannen die in de la zijn verdwenen, wellicht zitten er goede ideeën bij. Geef zowel in de groep als persoonlijk aan wat de koers is en welke initiatieven daarbij passen.
 2. Herstel het vertrouwen
  Zoek de verbinding door in gesprek te gaan en help bij het vormen van ideeën en initiatieven. Ze zitten er echt nog wel! Doe het samen en houd de lijnen kort zodat de nieuwe energie niet weglekt.
 3. Haal op wat ze echt nodig hebben
  Ga ophalen wat u en uw team echt helpt om het werk goed te kunnen doen, om de juiste strategie uit te zetten en te volgen. Trainingen of trajecten op basis van wat er echt nodig is, zijn veel effectiever dan het organiseren van zomaar een training.
 4. Regel kleine stapjes -  de welbekende ‘quick wins’
  Wat kon er afgelopen jaren niet, maar nu weer wel? Soms zijn het kleine investeringen, die toch een groot verschil kunnen maken.

De broekriem kan dus wellicht weer iets losser, maar de begeleiding en communicatie rondom het creëren van nieuwe en innovatieve ideeën moet juist even wat strakker. Herstel het vertrouwen en de initiatieven zullen weer komen.

Op zoek naar ondersteuning?

Wij helpen u graag verder bij uw leiderschapsvragen. Lees hier meer over de mogelijkheden en neem contact met ons op!