Training Van idee naar IZA-proof transformatieplan Bereik meer impact op passende zorg en gezondheid

Training Van idee naar IZA-proof transformatieplan

De beschikbare middelen vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) bieden regio’s de kans  stappen te zetten richting passende zorg en gezondheid. Wil jij voor jouw organisatie, samenwerkingsverband of regio, écht impact maken? Dan is het belangrijk te weten hoe je jouw transformatieplannen kunt laten aansluiten bij de mogelijkheden en doelen vanuit het IZA. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Tijdens de training krijg je de benodigde informatie, handvatten en een generiek format.

 • De zorg- en welzijnssector staat voor grote maatschappelijke uitdagingen, die vragen om transitie van zorg naar gezondheid. In het IZA staan de benodigde afspraken én forse doelen voor het realiseren van deze omslag. Daarbij stelt het ministerie van VWS € 2,8 miljard beschikbaar. Deze middelen worden toegewezen aan transformatieplannen die voldoen aan de gestelde criteria uit het beoordelingskader. 

  Wil jij weten hoe het IZA is opgebouwd, welke kansen dit biedt voor de optimalisatie van jouw idee of plan en hoe je de verbinding legt met landelijke, sectorale en regionale doelstellingen en mogelijkheden?

  Over de training Van idee naar IZA-proof transformatieplan

  Q-Academie biedt in samenwerking met HealthKIC en LUMC de incompanytraining ‘Van idee naar IZA-proof transformatieplan’ aan. In de ochtend nemen we je mee in de wijze waarop het IZA is opgebouwd en bespreken we het beoordelingskader. We kijken naar de beoogde doelstellingen, zodat je jouw idee of plan hierbij kan laten aansluiten. Je leert hoe je transformatie-ideeën en/of -plannen optimaal in verbinding brengt met relevante stakeholders in de regio, met het regioplan en met het regiobeeld.
  De impact van een transformatieplan is namelijk veel groter als je deze kunt verbinden aan regionale agenda’s én je in gezamenlijkheid op een gelijkgerichte wijze werkt aan de regionale uitdagingen.

  In de middag bespreken we vier elementen (gebaseerd op population health management), die als onderdeel van jouw plan voor nog meer impact kunnen zorgen voor de patiënt/cliënt/inwoner, voor jouw organisatie/samenwerkingsverband en voor jouw regio.

  Praktijk
  De training is sterk praktisch van aard. Vanuit een kort theoretisch kader passen we de verschillende programmaonderdelen praktisch toe. Vervolgens ga je aan de slag met de eerste snelle toets voor jouw plan, waarbij we werken met een impactanalyse en stakeholderanalyse. Je ontvangt van ons een generiek format.

  Optioneel
  Wil je na de training gebruik maken van een telefonisch vragenuurtje? Laat het de trainer dan weten!

 • Na afloop van de training:

  • Ben je op de hoogte van de belangrijke zaken uit het IZA.
  • Heb je een eerste snelle toets voor jouw eigen idee/plan.
  • Weet je hoe je jouw plan optimaliseert en verbindt met regionale doelstellingen en mogelijkheden.
  • Heb je een eigen actiepuntenlijst.
  • Heb je inspiratie en handvatten opgedaan om zelf in de praktijk verder te gaan.
 • Ochtend: Introductie IZA en eerste snelle toets plan

  De geheimen van het IZA

  • Inzicht in uitgangspunten en werkagenda IZA
  • Doelstellingen binnen IZA
  • Verhouding tussen impactvol transformatieplan (zowel sectoraal als regionaal), regioplan en regiobeeld
  • Beoordelingskader

  Interactieve werkvorm rond impact plan en relevante samenwerkingspartners
  Aan de slag  met de eerste snelle toets voor jullie eigen idee/plan d.m.v. een impactanalyse en eerste stakeholderanalyse.

  Middag: Vier elementen van je plan die zorgen voor meer impact

  Data
  Hoe gebruik je data voor onderbouwing en monitoring van jouw plan? Heb je zicht op de prioriteiten die uit het regiobeeld komen?

  (Domeinoverstijgende) businesscase
  Wat zijn de eerste stappen om de financiële en maatschappelijke impact van jouw plan in beeld te brengen? 

  (Regionale) samenwerking en governance
  Wat is er nodig om de regionale samenwerking te versterken en hoe stuur je op de doelen van je plan?

  Co-creatie met inwoners en professionals
  Hoe sluit jouw plan aan bij de behoefte van inwoners en professionals en hoe voeg je nog meer waarde toe?

 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Voor wie is deze training bedoeld? Iedereen die aan de slag gaat met passende zorg en gezondheid en daarbij meer wil weten over het vertalen van eigen ideeën en initiatieven naar effectieve transformatieplannen.
  Denk bijvoorbeeld aan beleidsmedewerkers, (innovatie)managers, uit alle sectoren van de zorg.

  Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

  Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor je?
 • Netwerkzorg en -leiderschap
  Training Incompanytraining
 • Training Sturen in de regio
  Training Incompanytraining