Interview Masterclass van Controller naar Business Partner

Controller naar Business Partner: “Ik weet nu nog beter wat mij te doen staat”

Interview met Jack Vermeulen (Business Controller, Mijzo) deelnemer Masterclass van Controller naar Business Partner voorjaar 2024.

"Dankzij de Masterclass overzie ik nu beter het verandermanagement aspect van een fusie, daardoor kan ik nog beter als Business Partner optreden."

Kun je specifieke inzichten delen die je hebt opgedaan?

"Onze organisatie is onlangs gefuseerd tot één grote zorgaanbieder, wat veel harmonisatie vereist. Dankzij de Masterclass overzie ik nu beter het verandermanagement aspect van een fusie, daardoor kan ik nog beter als Business Partner optreden. Bijvoorbeeld, voorheen hadden we drie verschillende roosterpakketten op onze locaties. Nu gebruiken we één uniform roosterpakket. Dit vraagt best wat van de mensen. Door de Masterclass besef ik mij dat ik niet alleen vanuit mijn controllerperspectief naar de implementatie moet kijken maar ook vanuit het perspectief van verandermanagement en dus de mensen die de tooling gaan gebruiken. Hierdoor neem ik meer de rol van Business Partner op me. Ik snap nu wat ervoor nodig is en ben ook realistischer over de tijd die dit kost. Ik dacht eerst dat dit in een halfjaar geregeld moest zijn, maar nu weet ik dat het vaak een jaar tot anderhalf jaar duurt." 

Heb je al praktische toepassingen gevonden voor de kennis die je hebt opgedaan?

"Ik verwacht dat tijdens het komende begrotingsproces de opgedane kennis zeker van pas komt, mijn kennis is nu breder dan voorheen. Dankzij de Masterclass heb ik nu meer kapstokken om zaken aan op te hangen en kan ik veranderingen en samenhangen beter zien." 

Wat vond je van de onderwerpen die werden behandeld?

"De onderwerpen waren heel relevant. De focus lag uiteraard op de transitie van Business Controller naar Business Partner. We leerden hoe je je rol kunt uitbreiden en welke voorwaarden er nodig zijn om die rol ook te pakken. Ik help nu bijvoorbeeld zowel de zorg als de ondersteunende diensten. Door de Masterclass heb ik een breder perspectief gekregen op hoe die verschillende disciplines samenwerken.  Wat houdt ze nou dagelijks bezig en wat zijn voor de organisatie belangrijke punten hierin. Je krijgt daar een beter beeld van en kunt een helikopterview ontwikkelen om inzicht te krijgen in de oorzaak-gevolgrelaties tussen disciplines en binnen de zorgorganisatie."

Hoe heb je de gastdocenten ervaren?

"De gastsprekers waren stuk voor stuk waardevol, ieder met een eigen invalshoek. Dit zorgde ervoor dat mijn kennis veel breder werd. Elk onderwerp werd vanuit een andere benadering behandeld, wat de stof erg verfrissend maakte en leidde tot nieuwe inzichten. Een spreker behandelde bijvoorbeeld de financiële kant van stakeholder management, terwijl een ander zich richtte op de communicatieve aspecten."

Hoe heb je van de Masterclass gehoord en wat sprak je aan?

"Ik zag de Masterclass voorbijkomen via een e-mail en was meteen geïnteresseerd. Ik was namelijk op zoek naar manieren om de verbinding als Business Partner te versterken. Na een weekje verdiepen en het bespreken met mijn leidinggevende, die het een goed idee vond, heb ik me direct ingeschreven."

Hoe bevielen de tijdstippen waarop de Masterclass plaatsvond?

"Het tijdstip was ideaal: eind middag, begin avond. Hierdoor was ik niet heel laat thuis en hoefde ik niet door de files. Dit maakte het goed te combineren met werk en privé."

Hoe ervaar je de organisatie van Q-Academie?

"Q-Academie heeft alles goed georganiseerd. De communicatie vooraf verliep soepel en alles was goed geregeld. Ik ben heel tevreden over het hele traject. Het enige verbeterpunt zou de afstemming tussen de sprekers en de host kunnen zijn. Joost, de host, was heel prettig in de omgang en gaf goede terugkoppeling aan de deelnemers."

"Door de Masterclass heb ik een breder perspectief gekregen op hoe die verschillende disciplines samenwerken."

Meer weten?

Ben jij ook toe aan de transitie van Controller naar Business Partner? Lees dan hier meer over de Masterclass Van Controller naar Business Partner en schrijf je snel in!