Opleidingstraject Samen Beslissen: Laurentius Ziekenhuis & Q-Academie Uit de praktijk

Opleidingstraject Samen Beslissen: Laurentius Ziekenhuis & Q-Academie

De afgelopen 2 jaar hebben onze trainers alle medisch specialisten van het Laurentius Ziekenhuis opgeleid in Samen Beslissen. Ter inspiratie én om dat we trots zijn op het resultaat, delen we graag een paar quotes:  

Klinisch geriater Linda Grossfeldt:

"“In de training zag ik hoe je in een kort consult mensen toch mee kunt laten beslissen, bijvoorbeeld door beknopt een aantal opties voor te leggen. Samen Beslissen hoeft niet per se tijdrovend te zijn.”"

Zelf aan de slag

De rollenspellen en het meekijken met andere collega’s vonden veel specialisten erg leerzaam. Zo ook Grossfeldt: “Het zien van casussen van anderen, leverde veel nieuwe inzichten op. Zo vaak zie je collega’s natuurlijk niet aan het werk. Het leuke met rollenspel is dat je een time-out kunt nemen, kunt reflecteren met behulp van feedback en het vervolgens opnieuw kunt proberen. Dat geeft écht handvatten voor de praktijk.”

MDL-arts Paul Bus:

"“Deze training houdt je een spiegel voor. Je denkt dat je het al goed doet, maar er zijn altijd leermomenten. Je kunt tijdens de training gesprekken observeren bij anderen, dat helpt, maar ik vind dat iedereen op de stoel tegenover de trainingsacteur moet gaan zitten. Je gaat dan pas zelf proeven waar je leermomenten liggen. Ik heb nu geleerd om de patiënt niet te overladen met een lawine aan informatie en meer te luisteren. Ik merk echt een verandering in mijn spreekkamer. Met samen beslissen creëer je een win-win situatie: de patiënt is therapietrouw en jij hebt een mooier eindresultaat.”"

Resultaat

Inge Hensen, communicatieadviseur:

"“Het was een succes. De training heeft specialisten bewuster heeft gemaakt, zelfs specialisten die dachten dat ze al veel samen beslisten. Eyeopener voor deelnemers was bijvoorbeeld hoe belangrijk het is je manier van vragen stellen af te stemmen op de persoon die je voor je hebt.”"

Meer weten?

Meer lezen over wat deze training het Laurentius ziekenhuis heeft gebracht?
Op het Platform uitkomstgerichte zorg, nemen deelnemers en opdrachtgever, je uitgebreider mee.

Benieuwd naar onze training?
Op onze website vindt je meer informatie over de mogelijkheden en ons programma