
Tip 1: Bedank de melder en onderneem actie
Misschien herken je dit: medicatiesoorten die op elkaar lijken en naast elkaar in de medicijnkast staan, waardoor een patiënt de verkeerde medicatie krijgt. Of het per ongeluk maken van aantekeningen in het dossier van de verkeerde cliënt met dezelfde achternaam, waardoor een collega op basis van die rapportage verkeerd handelt. Het kan elke zorgprofessional overkomen.
Wanneer iemand dan een incidentmelding doet, kan een simpele reactie als "bedankt voor je melding, we gaan er iets mee doen" een groot verschil maken. Laatst was ik bij een organisatie waar dit niet standaard bij iedere melding gebeurt, waardoor het aantal melding af nam. Een reactie geeft erkenning aan de melder en toont dat hun melding serieus wordt genomen. Dit creëert vertrouwen en moedigt medewerkers aan om toekomstige incidenten te melden.
Tip 2: Spreek openlijk over (bijna) incidenten
Medewerkers moeten zich veilig voelen om incidenten te melden zonder angst om op de vingers getikt te worden. Door openlijk te spreken over (bijna) incidenten die je zelf hebt meegemaakt, laat je zien dat het iedereen kan overkomen. Benadruk dat het doel is om te leren en te verbeteren, niet om schuldigen aan te wijzen. Zo creëer je een cultuur van transparantie en vertrouwen. Deel je eigen ervaringen en laat zien dat fouten vaak systemisch of organisatorisch van aard zijn.


Tip 3: Draag het belang van meldingen uit
Het verbeteren van de zorg is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat het belang van meldingen regelmatig wordt besproken in teamoverleggen en dat verbeteracties en hun resultaten worden gedeeld. Dit helpt medewerkers te begrijpen waarom het doen van een incidentmelding belangrijk is en hoe ze bijdragen aan het verbeteren van de zorg.
Wil je hier verder mee aan de slag?
Volg dan onze basistraining 'Incidentanalyse' waarin je alles leert over het melden, beoordelen en analyseren van incidenten in de zorg. Leer van diverse experts, met ruime ervaring op het gebied van incidentanlyse, hoe je dit goed aanpakt. Meer weten?

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons!
