5 manieren waarop reflectie helpt bij leren en ontwikkelen

Vijf manieren waarop reflectie helpt bij leren en ontwikkelen

Als je de vraag stelt ‘hoe leer je het meest effectief?’ is de kans groot dat je het antwoord krijgt: door te reflecteren op je werk. En dat klopt ook helemaal. Maar weet je ook hoe dat precies werkt? En waarom het zo goed werkt? In recent onderzoek (Chang, B. (2019), Reflection in learning) is gekeken naar de manier waarop reflectie een rol speelt bij leren. De conclusie was dat er maar liefst op vijf manieren een bijdrage aan het leerproces werd geleverd. Wij lichten toe!

1. Het geleerde wordt beter begrepen én blijft beter hangen

Door te reflecteren kijk je terug op de stappen die je hebt genomen in, bijvoorbeeld, je werk. Op deze manier herhaal je eigenlijk wat je hebt gedaan en analyseer je dieper hoe je iets hebt aangepakt. Dit helpt om een nog duidelijker begrip te vormen van hetgeen waar je op reflecteert, waardoor je dit beter onthoudt. 

2. Reflectie biedt inzicht in waar kennis nog ontbreekt of onvoldoende aanwezig is

Je merkt pas op of je bepaalde kennis of competenties mist, wanneer je hier bij stil gaat staan. En dat is precies wat je doet bij reflecteren. Zo kun je je echt openstellen voor verbeterkansen. Je ontdekt wat je de volgende keer (of misschien ter plekke nog) anders moet doen. 

3. Kennis op maat

Ook reflecteren op andere (vergelijkbare) situaties helpt jouw leerproces. Het biedt je namelijk de kans om opgedane kennis te vertalen naar je eigen context en eigen rol daarbinnen. Reflectie tijdens een training of cursus helpt je zo bijvoorbeeld om de geleerde stof beter toe te kunnen passen op je eigen praktijk. En daar draait leren uiteindelijk natuurlijk om.

4. Reflectie biedt verschillende perspectieven

Door niet alleen op je eigen werk, maar ook dat van anderen te reflecteren, kun je verschillende perspectieven tot je nemen. Dit biedt nieuwe inzichten die je niet op zou doen wanneer je enkel naar je eigen werk kijkt.

Reflectie werkt verbindend

Niet alleen kun je nieuwe inzichten opdoen door te reflecteren, het zorgt ook voor sociale connecties tussen jou en de mensen met wie je leert. Dit zie je bijvoorbeeld regelmatig gebeuren bij intervisiebijeenkomsten. Door samen te reflecteren ontdek je dat anderen vaak vergelijkbare ervaringen hebben en met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Dit versterkt het groepsgevoel en zo vormt zich een netwerk met mensen dat elkaar kan opzoeken en helpen bij toekomstige taken.

Meer weten?

“Reflectie & feedback” is één van de vijf pijlers van de Q-Leerformule: onze visie op leren. Wil je hier meer over weten? Of wil je weten hoe Q-Academie zorgt voor voldoende ruimte voor reflectie en feedback in onze trainingen? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen het je graag!