Indrukwekkende (lerende) leidinggevenden Waarmee maak jij het verschil?

Indrukwekkende leidinggevenden: waarmee maak jij het verschil?

Waarmee maak je een echt verschil als leidinggevende in de zorg? Vaak zijn het de kleine, dagelijkse - misschien op het eerste oog onopvallende - voorbeelden die de grootste impact hebben. Dit zien wij dagelijks voor onze ogen gebeuren, in trainingen en projecten in de zorg. Leren is reflecteren, dus we stelden een aantal van onze trainers de vraag: wie sprong er de afgelopen tijd voor ons uit? En wat vonden we dan zo indrukwekkend aan die (lerende) leidinggevenden?

Nathalie van Vemde - trainer & coach

Activerend

Nathalie van Vemde: Onlangs maakte ik een mooi voorbeeld mee van een leidinggevende die een team echt in beweging kreeg vanuit compassie. In een teamsessie die ik begeleidde kwam een inhoudelijke casus aan bod waarover het team in de weerstand stond (een cliënt was te zwaar voor de groep). De leidinggevende pakte dit op door eerst begrip te tonen - “ik snap jullie en ik vind ook dat jullie inhoudelijk gelijk hebben” – daarna overging in de realiteit en actiemodus – “en we moeten wel, want we zijn het wettelijk verplicht” – en tot slot het groepsgevoel en oplossingsvermogen aansprak – “onder welke voorwaarden gaan we dit wel met elkaar doen, wat moeten we dan extra optuigen zodat het oké voelt?”. Op deze manier lukte het de houding van de groep te verschuiven van klagend naar oplossingsgericht. Erg indrukwekkend!

 

Myriam Martens - trainer & coach

Mens- én taakgericht

Myriam Martens: Voor mij springen leidinggevenden eruit die de balans bewaren tussen aandacht voor de mens en aandacht voor de werkzaamheden. Veel (nieuwe) leidinggevenden in mijn trainingen beginnen met het idee dat het voor hun rol vooral belangrijk is om assertief te zijn. Gaandeweg zien zij gelukkig in dat dit maar één kant van succesvol leiderschap is en dat datgene wat zij van nature al doen, de oprechte aandacht voor de ander, de eigenlijke basis is voor hun succes. De manier waarop ze luisteren, vragen stellen en snappen dat oprechte aandacht geven dat dat heel waardevol is om verder te komen. Dat betekent niet dat assertiviteit niet nodig is. Het is juist heel belangrijk om duidelijk en daadkrachtig te zijn. Maar dan wel vanuit jouw eigen persoonlijkheid. Dat is authentiek leiderschap en daarmee sluit je echt aan bij de ander. Niet of/of, maar: een combinatie van.

 

Noortje Molenaar - trainer & coach

Kwetsbaar

Noortje MolenaarJe kwetsbaar opstellen is voor velen niet zo vanzelfsprekend als je een leidinggevende rol hebt, maar des te belangrijk voor succesvol leiderschap. Laatst had ik een leidinggevende in een traject die zich kwetsbaar opstelde door bij het team aan te geven: “ik krijg dubbele signalen van jullie, dus ik weet het even niet meer. Wat willen jullie precies van mij?” Waarom dit zo krachtig was? Door deze vraag aan het team te stellen werd het team deelgenoot van het probleem en konden ze het ook samen op gaan lossen. Deze feedback van je team vragen is essentieel om aan te kunnen sluiten bij de behoeften van je team en vooral een stap voorwaarts te maken.

 

Josette Dijksman - trainer & coach

Betrokken

Josette Dijksman: Laatst benaderde een leidinggevende mij, omdat hij aan de slag wilde gaan met de onderlinge samenwerking binnen zijn team. Hij was relatief nieuw als leidinggevende van dit team, net als veel andere collega’s in het team. Wat ik in dat soort situaties vaak zie is dat leidinggevenden eerst aan de structuur van een team gaan werken. Het is een veelvoorkomende valkuil om dan automatisch erg directief leiding te geven. Maar niet deze leider, hij zag gelijk wat er nodig was. Hij weet dat samenwerken en ‘één team zijn’ belangrijke fundamenten zijn voor succes en dat je daarmee het verschil kunt maken in een team. Het toonbeeld van een betrokken manager met oog voor de mens dus. En je ziet de uitwerking op het team direct: als reactie op de vraag ‘waar word je blij van?’ reageerden zij met het antwoord ‘van onze leidinggevende’.