Lancering toolkit Samen Beslissen Samen met patiënten praktisch aan de slag met Samen Beslissen!

Lancering toolkit Samen Beslissen

De rol en positie van de patiënt in het zorgproces zal de komende jaren blijven veranderen. Er zijn steeds meer initiatieven in de zorg die het proces van Samen Beslissen ondersteunen en bevorderen. Zo ontwikkelde Q-Academie in opdracht van het Programma Uitkomstgerichte Zorg een toolkit Samen Beslissen voor bijeenkomsten met patiënten en naasten.

Waarom is de toolkit ontwikkeld?

Uit het rapport ‘Inventarisatie Leren van elkaar – patiënten’ blijkt dat diverse patiëntenorganisaties, ziekenhuizen en klinieken behoefte hebben aan een Toolkit Samen Beslissen om tijdens bijeenkomsten met patiënten in te zetten. Samen met de Patiëntfederatie Nederland, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelklinieken Nederland, diverse patiëntorganisaties en ziekenhuizen hebben wij de toolkit Samen Beslissen ontwikkeld. De toolkit is ontwikkeld voor bijeenkomsten over Samen Beslissen met patiënten van 18 jaar en ouder en hun naasten, die zijn gericht op het delen van informatie en ervaringen! 

Marlou van Broekhoven, consultant bij Q-Consult Zorg en trainer bij Q-Academie, over de toolkit:

"Met deze toolkit hopen we te bereiken dat veel patiëntorganisaties, klinieken en ziekenhuizen praktisch en laagdrempelig met patiënten aan de slag gaan met Samen Beslissen!"

Uit welke producten bestaat de toolkit?

De toolkit is geschikt voor fysieke en digitale bijeenkomsten en geeft inspiratie en handvatten om direct aan de slag te gaan. De toolkit bestaat uit vijf producten; een draaiboek, basispresentatie over Samen Beslissen, films, vragen om erachter te komen wat iemand belangrijk vindt in het leven en een stellingspel. 

Toolkit Samen Beslissen

Voor ieder wat wils

De producten zijn ontwikkeld voor begeleiders van bijeenkomsten. Het draaiboek bevat handvatten voor het organiseren van (een onderdeel van) een bijeenkomst en handige tips om de informatie te specificeren naar de doelgroep van de bijeenkomst. Denk aan verschillende werkvormen, PowerPointpresentaties en variatieopties voor fysieke- en digitale bijeenkomsten. Kortom: de toolkit geeft inspiratie om aan de slag te gaan met patiënten (en naasten) in een bijeenkomst over Samen Beslissen. Ook biedt het voldoende ruimte om deze naar eigen wens en doelgroep invulling te geven.

Ziekenhuis Bernhoven en Borstkanker Vereniging Nederland testte de toolkit als eersten: “Deze toolkit betekent dat we niet meer hoeven te investeren in materialen en werkvormen en toch goede bijeenkomsten over Samen Beslissen kunnen organiseren voor mensen die te maken hebben met borstkanker.”

De toolkit is te vinden op het Platform Uitkomstgerichte Zorg

Meer weten?

Bij Samen Beslissen komen twee werelden samen: aan de ene kant die van de zorgorganisatie en aan de andere kant die van de patiënt en zijn of haar naasten. Vanuit Q-Academie dragen wij hieraan bij door scholing en opleiding met onze training Samen Beslissen. Daarbij bieden onze consultants vanuit Q-Consult Zorg ondersteuning bij de implementatie van Samen Beslissen met coaching, (interim) advies en in de rol van projectleider. Benieuwd wat we precies voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Marlou van Broekhoven of Maaike Nijbroek.