Succesfactoren online training & coaching Onze ervaring uit het afgelopen jaar

Succesfactoren online training & coaching

Online leren en samenwerken: er zijn dit jaar maar weinig mensen die daar geen ervaring mee hebben opgedaan. Ook Q-Academie heeft voor veel trainingen de boeg om “moeten” gooien en zijn daarmee heel wat positieve ervaringen rijker geworden! Een terugblik op de online trainingen dit jaar, leert ons dat dit naar grote tevredenheid van klanten en onszelf is verlopen. Welke succesfactoren zien wij?

Als trainingsbureau focussen wij ons met name op training, opleiding en coaching op locatie. Hierbij werken we ook veel met blended leervormen via e-learning en onze online leeromgeving, maar we deden nog weinig met  volledige live online trainingen. Een training of coaching op locatie is doorgaans dé setting om met verschillende werkvormen en trainingsstijlen een veilige leeromgeving, veel interactie en actief leren te realiseren. Bovendien gaven deelnemers dit ook altijd aan als de gewenste leervorm. Het was dus even schakelen toen dat niet meer kon.

Maar…. deze, verandering heeft uiteindelijk wel tot ontzettend mooie resultaten geleid. Hieronder een paar mooie quotes van deelnemers waar we erg trots op zijn:

“De verdeling tussen de presentatie en de interactieve groepssessies was optimaal. De interactie tussen de trainer en de groep was heel goed. Ze had iedereen, ondanks de letterlijke en figuurlijke afstand, in de gaten waardoor iedereen betrokken bleef. Chapeau!”

“De manier van lesgeven was zeer actief: we deden bijvoorbeeld een quiz en werkten samen met andere deelnemer aan opdrachten.”

“Er is een goede vertaling gemaakt van klassikaal naar online. Een goede, complete online leeromgeving, heldere sheets en goede uitleg.”

“De training werd goed geleid door de trainer: online in aparte groepjes uitwerken, en plenair terugkomen ging prima.”’

“De training ging online erg goed! Zeker overwegen om dit in de toekomst te blijven aanbieden aangezien het reistijd voor de deelnemers bespaard.”

De belangrijkste succesfactoren

#1 Urgentie

Dit jaar was niet de eerste keer dat wij over online trainen hebben nagedacht. We zagen de voordelen al veel eerder en kennen ook verschillende tools die je hierbij kunt inzetten. Maar zolang je altijd het goede effect van trainen op locatie ziet, staat dit een snelle adoptie van online trainen in de weg. De urgentie in coronatijd  bleek dan ook  doorslaggevend om het online trainen uit te werken en in te zetten – even spannend en wennen voor iedereen – zeker ook voor onze deelnemers –  maar toch vlot geaccepteerd!

#2 De vele mogelijkheden van online

In de voorbereiding kwamen we er al snel achter dat er online net zoveel mogelijk is om een interactieve en dynamische sessie neer te zetten als op locatie. Het vraagt wel wat creativiteit en omzetwerk, maar dan heb je ook wat. Er zijn digitale versies van post-its, flip-overs, break-out rooms en andere samenwerkingsoplossingen die eenvoudig in te zetten zijn en die hetzelfde effect als resultaat hebben.

#3 Gedreven, enthousiaste en ambitieuze trainers

De derde succesfactor maakt vooral dat de kwaliteit van onze trainingen zo goed is gewaarborgd: onze gedreven, enthousiaste en ambitieuze trainers. Zij zijn hard aan de slag gegaan om zich de online middelen eigen te maken en hebben hun expertise ingezet om onze trainingen  online beschikbaar te maken, mét behoud van de didactische kwaliteit. Kwaliteit staat immers altijd voorop!

#4 Ondersteuning met moderator

Online training vraagt nóg meer strakke voorbereiding dan een training op locatie. Niet alleen ben je als trainer bezig met het begeleiden van het leerproces, je krijgt er een hele (technische) taak bij om te wisselen tussen digitale werkvormen, schakelen tussen werkgroepjes en op een andere manier te focussen op non-verbale signalen uit de groep. Een moderator kan daarbij helpen. Het is waardevol gebleken om naast de trainer iemand aanwezig te hebben die kan begeleiden op het proces. Zo kan de trainer zich optimaal focussen op de inhoudelijke training zelf.

#5 Techniek op orde

Tot slot – eigenlijk het punt waar online trainen mee begint – namelijk de techniek op orde hebben. Denk goed na over alle technische randvoorwaarden die nodig zijn om een goede training te kunnen verzorgen. In de basis natuurlijk een stabiele wifi-verbinding, goede camera en microfoon en een programma die online trainen mogelijk maakt. Maar denk hierbij ook aan tools voor online werkvormen, het grondig uitzoeken van de mogelijkheden die het online trainingsprogramma biedt en de techniek die deelnemers nodig hebben.

Interesse in een online training?

Hoewel we tot voor kort weer veel trainingen op locatie hebben kunnen verzorgen, hebben we nog steeds veel online mogen verzorgen. En met plezier! Wil je meer weten over de mogelijkheden van online trainen? Neem dan contact met ons op!