Teamontwikkeling: hoe zet je de volgende stap?

Teamontwikkeling: hoe zet je de volgende stap?

Of jouw team nu al jaren samenwerkt of zich pas net heeft gevormd; er is altijd ruimte om te groeien en ontwikkelen. Maar het bepalen van de volgende stap kan lastig zijn. Dit begint bij kijken naar waar jouw team nu staat. Wat wil je bereiken met jouw team? Waar lopen jullie tegenaan en wat zijn de kwaliteiten van het team? Welke ideeën heb je zelf over wat er moet gebeuren en welke geluiden krijg je hierover vanuit het team? Hieronder geven we een aantal tips om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van jouw team!

Aandacht, aandacht, aandacht

Het lijkt zo van zelfsprekend, maar aandacht hebben voor je team is van cruciaal belang om als team te groeien. De afgelopen jaren hebben we veel vanuit huis gewerkt en ook nu is hybride werken eerder regel dan uitzondering. Het persoonlijk contact is daardoor verminderd en online overleggen zijn meer functioneel van aard. Contact hebben over de inhoud en over proces lukt over het algemeen wel. Maar wanneer schenk jij als leidinggevende aandacht aan de relatie? Weet jij hoe het écht met jouw team gaat? En weten teamleden van elkaar hoe zij erbij zitten? Oprechte aandacht geven aan hoe het met jouw team(leden) gaat is belangrijk om een volgende stap te kunnen maken.

Vertrouw op je gevoel  

Als leidinggevende voel je meestal goed aan dat er ‘iets’ is. In hoeverre durf jij al op dat kompas te varen? Vaak is jouw onderbuikgevoel heel accuraat. Denk eens terug aan een situatie waarin het is gelukt om op jouw gevoel af te gaan. Wat waren toen de omstandigheden? Bekijk hoe de omstandigheden van toen van toepassing zijn op de huidige situatie. Maak de situatie bespreekbaar, vraag naar wat er speelt en adresseer de roze olifant in de kamer. 

Heb aandacht voor de boven- en onderstroom

Vaak zijn we zo gericht op de taak die we met elkaar als team te doen hebben, dat we voorbij gaan aan de dingen die spelen op de onderstroom. En juist een groot deel van wat zich afspeelt binnen het team, gebeurt in de onderstroom. Denk aan de onzichtbare facetten binnen een team en wat er leeft binnen de relatie (o.a. waarden, normen en gevoelens). Het onzichtbare uit de onderstroom zichtbaar maken doe je door hier met elkaar het gesprek over aan te gaan. Welke elementen maken jouw team succesvol? Wat is voor het team belangrijk in de samenwerking? Hoe blijven jullie gemotiveerd?

De onderstroom van een top team wordt getypeerd door elementen als: waardering, gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen, kwetsbaarheid durven tonen, commitment, humor, vertrouwen, informele posities en elkaar iets gunnen. 

Ook de volgende stap zetten met jouw team?

Medewerkers die elkaar aanvullen op het gebied van persoonlijkheid, kennis en denkpatroon zijn succesvol en maken de zorg samen beter. Hiervoor is het wel nodig om inzicht in elkaars drijfveren, verwachtingen, denkwijzen en communicatiestijlen te hebben. Wij bieden ondersteuning om hier als team samen aan te kunnen werken. Neem contact met ons op voor meer informatie!