Training De juiste dataoplossing bij de (juiste) vraag

Training De juiste dataoplossing bij de (juiste) vraag

Ben jij het aanspreekpunt voor je collega’s als het gaat om datavragen? Maak jij dashboards en rapportages en ben je in deze rol gegroeid zonder data-achtergrond? Misschien herken je dan ook dat je soms analyses en dashboards aanlevert die uiteindelijk toch niet gebruikt worden of waarbij je collega aangeeft dat dit toch niet is wat ze zochten. Dan kan jij opnieuw aan het werk of moet je wéér schakelen tussen je collega’s. Dat kan beter! Tijdens de training 'De juiste dataoplossing bij de (juiste) vraag’ leer je de vraag achter de vraag scherp te krijgen. Daarnaast leer je om de vraag zo concreet en objectief mogelijk te formuleren, zodat iedereen hetzelfde uitgangspunt heeft. Je krijgt een praktisch stappenplan waarmee je op een gestructureerde manier te werk kunt gaan en daarmee de juiste dataoplossing oplevert waar de vraagsteller echt mee geholpen is.  

Zorg voor een efficiënte en impactvolle dataoplossing: schrijf je in! 

 • Gestructureerd toewerken naar de juiste data-oplossing

  Om te voorkomen dat er veel tijd en moeite wordt gestoken in ‘de verkeerde vraag’ of ‘het verkeerde resultaat’ ga je in deze eendaagse training aan de slag met de vraag ‘Hoe vertaal je een inhoudelijke vraag naar een concrete datavraag?’. Dit vergt niet alleen een analytische en methodische aanpak, maar ook gespreksvaardigheden en aanvullende kennis over taal en data. Met deze extra kennis en vaardigheden kom je tot een oplossing die écht waardevol inzicht geeft aan de vraagsteller.
   

   Leer van ervaren experts uit de praktijk 

   Leer van experts uit de praktijk met ervaring in de zorgbranche. Onze trainers/coaches zijn veelal werkzaam als consultant binnen diverse zorgorganisaties; zij kennen de dagelijkse praktijk van binnenuit.  

   Na de training: 

   • Heb je een stappenplan en praktische handvatten gekregen om gestructureerd te komen tot de juiste dataoplossing; 
   • Lukt het je in gesprek met de vraagsteller om de vraagstelling (en datavraag áchter de vraag) scherp te definiëren;  
   • Weet je begrippen te herkennen die ambigu zijn en heb je geoefend met het scherp definiëren hiervan;  
   • Weet je hoe je middels het formuleren van hypotheses kunt verkennen wat je nodig hebt om de datavraag te beantwoorden; 
   • Ken je de elementen om in kaart te brengen als je de datavraag gaat vertalen naar de benodigde dataset;  
   • Heb je geoefend met goed luisteren en doorvragen; 
   • Heb je geoefend met het ‘volgens het boekje’ doorlopen van alle stappen aan de hand van een eigen praktijksituatie. 
  • De ochtend is helemaal gericht op het onderzoeken van de vraag, en meer dan de vraag: de behoefte van de vraagsteller. Pas in de stappen in de middag gaat het over de uitvoering; de analyse of het bouwen van een dashboard.

   Ochtend

   Je leert de vraag achter de vraag te formuleren. Zodat je ook écht de behoefte van de vraagsteller helder hebt. Want uit de praktijk weten we dat de initiële vraag niet altijd is wat iemand nodig heeft. 

   Stap 1. Vraag definiëren: Om te zorgen dat het resultaat aansluit bij de vraag is het belangrijk om de datavraag nauwkeurig te definiëren. 

   Satp 2. Definitie opstellen: Vaak bevat een vraag concepten die mensen verschillend kunnen interpreteren. Het is daarom nodig om die verder te concretiseren.  

   Stap 3. Hypothese en acceptatiecriteria: Aan welke eisen moet het eindproduct minimaal voldoen?

   Middag 

   Je leert hoe je de vraag vertaalt naar de benodigde data. Je denkt na welke data in jouw data oplossing op welke wijze getoont moet worden.  

   Stap 4. Hoe ziet de dataset eruit? Het nauwkeurig in kaart brengen van de benodigde dataset vergemakkelijkt het daadwerkelijk uitvoeren van de analyse.  

   Satp 5. Hoe test je de datavraag? Wanneer ben je tevreden?  Hoe controleer je of de uitkomst aansluit bij de vraag?

   Afronding

    

  • Deze training is ook geschikt voor incompany-doeleinden. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Datavraagstukken zijn vaak een samenspel met bijvoorbeeld de BI-afdeling in de organisatie, als de training incompany verzorgd wordt is er ook de mogelijkheid om een (beperkt) deel van het programma samen met de eigen BI-afdeling in te vullen. Om het zo nog beter aan te laten sluiten bij de werkprocessen en interne samenwerking bij de organisatie. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

   Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

   Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Voor wie is deze training bedoeld? Deze interactieve training richt zich op medewerkers die veel bezig zijn met datavraagstukken zonder specifieke data-achtergrond. Je krijgt handvatten om een vraag vanuit de afdeling te concretiseren en analyseren tot een data-vraag. Zo kom je altijd met de juiste data set! 

   Investering: € 695,- per persoon (Q-Academie is vrijgesteld van btw). Deze investering is inclusief lesmateriaal. Tijdens de training verzorgen wij een dagarrangement dat bestaat uit koffie, thee en een uitgebreid lunchbuffet.

   Locatie: Centraal, Midden-Nederland.

   Studiebelasting: voor deze training is de studiebelasting 8 uur.

   Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.

   Neem voor meer informatie contact met ons op.