-
Training Reflecteren in teamverbandTrainingStart 09-10-2023Meer info
Om steeds de beste zorg, ondersteuning en begeleiding te kunnen leveren, moeten professionals in de zorg in staat zijn om aan te sluiten bij de behoefte en leefwereld van de cliënt of patiënt. Een van de sleutels hiertoe is volgens de visie van de kwaliteitsraad “samen leren en verbeteren”. Leren op de werkvloer doe je door te reflecteren: niet alleen door zelfreflectie, maar juist ook binnen het team. Maar hoe maak je hier tijd voor in de waan van de dag? Hoe reflecteer je op een constructieve wijze? En hoe zorg je dat reflectie binnen je team een gewoonte wordt?
-
Training Sturen op kwaliteit in de zorgTrainingStart 09-10-2023Meer info
Ken je dat gevoel van niet ‘in control’ zijn? Het gevoel dat je niet genoeg inzicht in en invloed hebt op de stand van zaken binnen jouw organisatie of afdeling. En merk je dat je wel veel (kwaliteits)data of –informatie tot je beschikking hebt, maar niet altijd weet wat je hiermee aanmoet? Om jouw afdelings- en organisatiedoelen te kunnen realiseren, is sturing op basis van behaalde resultaten noodzakelijk. Leer welke stappen je (samen met jouw team) kunt nemen om grip terug te krijgen.
-
Training Vaardigheden voor voorzitters van calamiteitenonderzoekscommissiesTrainingStart 30-10-2023Meer info
Calamiteitenonderzoek is een essentiële schakel in het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Als (extern) voorzitter en/of procesverantwoordelijke begeleid je de onderzoekscommissie in het achterhalen van basisoorzaken en het gezamenlijk voorstellen van verbetermaatregelen. Dit vraagt om uitgebreide kennis over de verschillende onderdelen van het onderzoeksproces, rapportage-eisen én specifieke vaardigheden in omgang met complexe praktijksituaties. Tijdens deze training ga je hiermee aan de slag leer je hoe je op effectieve en persoonlijke wijze vorm geeft aan het leiden en begeleiden van jouw onderzoekscommissie.
-
Basistraining calamiteitenonderzoek voor Wmo-toezichthoudersBasistrainingStart 31-10-2023Meer info
Als toezichthouder ben je sinds 2015 verantwoordelijk voor het eerstelijns toezicht met betrekking tot de Wmo binnen jouw gemeente. Dit houdt in dat je je bezighoudt met het beoordelen en uitvoeren van (aanvullend) calamiteitenonderzoek. Hierbij is het streven dat aanbieders van voorzieningen maximaal kunnen leren van de uitkomsten van het toezicht. Wil je weten wat er komt kijken bij het onderzoeken van ernstige incidenten en (mogelijke) calamiteiten? En wil je dit onderzoek (nog) beter kunnen beoordelen? Kortom, wil je optimaal invulling kunnen geven aan jouw rol?
Schrijf je direct in 👉
-
Training Auditen met waarderende insteekTraining09-11-2023Meer info
Ben je op zoek naar een manier om interne audits positief in te steken zodat meer verbeterkansen boven water komen en auditees gemotiveerd zijn om hiermee aan de slag te gaan? Dan is waarderend auditen de juiste methodiek! Deze methodiek is bij uitstek geschikt als aanvulling op reguliere auditmethodieken en maakt het mogelijk om interne audits binnen jouw organisatie niet alleen in te zetten als verbeterinstrument, maar ook als veranderinstrument.
-
Training Vaardigheden voor de kwaliteitsadviseurTrainingStart 09-11-2023Meer info
Kwaliteit zit niet in systemen en regels, maar in talentvolle en professionele medewerkers en in de directe relatie met de cliënt. Hoe zorg ik er als kwaliteitsadviseur voor dat medewerkers zich hier bewust van zijn en kwaliteit op de agenda zetten? En op welke manier kan ik mijn organisatie hierin meenemen? Dit zijn vragen waar je je als kwaliteitsadviseur mee bezighoudt bij jouw inspanningen om kwaliteit meer te beleggen bij het primair proces. In deze training ga je aan de slag met de vaardigheden die nodig zijn om jouw doelen te bereiken.
-
Training IncidentanalyseTraining13-11-2023Meer info
Incidentanalyse is een belangrijk onderdeel van het kwaliteitssysteem. Inzicht in lichte incidenten geeft je de mogelijkheid om tijdig te reageren op (bijna)incidenten en om calamiteiten te voorkomen. Zo kun je op een laagdrempelige, relatief eenvoudige wijze de kwaliteit van jouw processen en de zorg voor de cliënt/patiënt samen met jouw team verbeteren. Maak op praktische wijze kennis met diverse methodieken om incidenten te analyseren en op basis hiervan te kunnen verbeteren.
-
Training PRI expertVerdiepingstraining16-11-2023Meer info
We kennen de Prospectieve Risico-inventarisaties (PRI) uit het VMS Veiligheidsprogramma als instrument om risico’s te herkennen in het primair proces. Maar de PRI is en kan zoveel meer! Risico’s komen in alle domeinen van jouw zorgorganisatie voor, denk aan financiën, medewerkers, ICT, apparatuur, bestuur en toezicht. De PRI kan dan ook op elk domein en op elk niveau van jouw organisatie worden ingezet om risico’s te identificeren, analyseren en beoordelen. Wanneer je de risico’s in beeld hebt, helpt dit jou jouw (organisatie)doelen beter en efficiënter te bereiken. Maar hoe?
-
Training Praktisch vormgeven aan de nieuwe visie op kwaliteit van zorgTraining21-11-2023Meer info
Naar een erkend en gedragen kwaliteitsbeleid door alle betrokkenen
Een ervaren trainer van Q-Academie brengt je in 1 dag helemaal op de hoogte van de ‘nieuwe’ visie op kwaliteit van zorg van de Kwaliteitsraad. Je leert stap voor stap hoe je deze visie en jouw ideeën hierover vertaalt naar een passend kwaliteitsbeleid voor jouw organisatie. We bespreken een aantal (nieuwe) kwaliteitsinstrumenten en ideeën om zorgverleners en patiënten/cliënten te betrekken bij het vormgeven van kwaliteitsbeleid. Je gaat naar huis met een concreet actieplan en een praktisch digitaal receptenboek “De Kwaliteitskeuken”, met concrete tips en manieren om het nieuwe kwaliteitsdenken in de praktijk te brengen.
Schrijf je direct in 👉
-
Basistraining FRAMTraining23-11-2023Meer info
FRAM (Functional Resonance Analysis Method) is op dit moment één van de meest gebruikte Safety-II instrumenten en brengt gedetailleerd in beeld hoe een proces in de dagelijkse praktijk op de werkvloer verloopt. FRAM biedt daarmee de basis voor praktisch haalbare verbeterinitiatieven, passend bij de situatie op de werkvloer. Tijdens deze basistraining leer je de principes en diverse aspecten van FRAM kennen en krijg je inzicht in wanneer het waardevol is een FRAM in te zetten.