Uit de praktijk

Incompany training Tactisch Planningsoverleg (TPO) bij het Reinier de Graaf

In het Reinier de Graaf hebben ze ruim een jaar geleden een doorstart gemaakt na COVID met het programma Integraal Capaciteitsmanagement. Een van de onderdelen van het programma was het verder door ontwikkelen van de bestaande TPO’s, het TPO Kliniek en het TPO OK, maar daarnaast ook het opstarten van TPO’s voor de Poliklinieken. De vraagstelling vanuit het Reinier de Graaf was om onder andere door middel van training het TPO een stap verder te brengen.

Doel van de training

""Na de training beschikken alle deelnemers van het TPO over een stukje basiskennis integraal capaciteitsmanagement. Daarnaast weten ze wat het doel is van het TPO en wat hun rol daarin is. Zo leren ze onder andere te denken in scenario’s en wordt inzichtelijk wat de impact is van bepaalde keuzes, op zowel de capaciteiten binnen de eigen afdeling, als de totale keten."

Het programma

Uiteindelijk hebben we de training opgeknipt in twee dagdelen.

  • Deel 1: een centrale kick-off waar iedereen zich voor kon inschrijven om die basiskennis van integraal capaciteitsmanagement te leren.
  • Deel 2: tijdens dit deel van de training gingen we echt per TPO/IPO aan de slag met elkaar; met casuïstiek en eigen voorbeelden uit de praktijk.

Emmy van der Hoeven, Programmamanager ICM

"“ICM als DNA van de organisatie, dat was het grotere doel van deze trainingsronde. Daarin heeft Kim Rietjens (trainster bij Q-Academie) ons heel enthousiast ondersteund. Niet alleen met theoretische kennis, maar ook hoe gaat het in de praktijk bij andere ziekenhuizen. Door de training af te stemmen op de specifieke behoefte en casuïstiek van de TPO’s, hebben de leden van de TPO’s eruit gehaald waar ze nu zelf direct mee aan de slag kunnen. Zowel wat betreft cijfers en tooling als hoe we het gesprek met elkaar voeren. De energie die dit oplevert, brengt de hele organisatie in beweging.”"

Ervaringen

Onderstaand een aantal lessen die deelnemers uit de training hebben gehaald:

  • “We zijn op de goede weg en kunnen door verbeteren in structuur, taken, verantwoordelijkheden en voorbereiding nog mooiere stappen maken."
  • "Inzicht in de verschillende knoppen waar je aan kan draaien.”
  • “Hoeveel lagen het beïnvloedt, verder kijken dan je eigen werkplek.”
  • “Niets doen is ook een keuze."
     

Meer weten?

Wil jij binnen jouw organisatie je TPO’s een stap verder brengen? Lees hier meer over de training. Een keer van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op.