Training Integraal Capaciteitsmanagement (TPO) Doorontwikkelen van je Tactisch planningsoverleg (TPO)

Training Doorontwikkelen van je Tactisch planningsoverleg (TPO)

Capaciteitsmanagement is van groot belang voor ziekenhuizen. Het zorgt ervoor dat de beschikbare capaciteit zo efficiënt mogelijk wordt benut. Op deze manier kunnen ziekenhuizen beter voldoen aan de behoeften en eisen van hun patiënten en zorgverleners, terwijl ze ook de kosten beheersen.

 • Ben jij binnen jouw ziekenhuis bezig met integraal capaciteitsmanagement? Zijn jullie (net) gestart met het inrichten van een overlegstructuur, waaronder een tactisch planningsoverleg (TPO), of willen jullie hier binnenkort mee gaan starten? En wil je oefenen en ervaren hoe zo’n TPO werkt? Q-Consult Zorg heeft jarenlange ervaring op het gebied van integraal capaciteitsmanagement. Onze ervaring is dat het inrichten van een goede overlegstructuur een belangrijke bijdrage levert aan het succes van capaciteitsmanagement. Om zorgorganisaties hierin te ondersteunen hebben we speciaal een incompanytraining ontwikkeld om deelnemers aan het TPO hierbij een stap verder te helpen.

  Onze aanpak

  Om de training zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de ontwikkelvraag van een TPO sluit de trainer eerst aan bij het TPO. Vervolgens bepalen we samen met de opdrachtgever en (een deel van) de deelnemers aan het TPO wat de ontwikkelbehoefte is. Wanneer er nog geen TPO is ingericht, gaan we samen in gesprek over verschillende vormen hoe je een TPO kan inrichten, en laten we de training daarbij aansluiten.

  Ben je benieuwd naar hoe een ander ziekenhuis deze training heeft ervaren? Lees dan hier de ervaring van het Reinier de Graaf.

 • Na afloop van de training:

  • Kun je uitleggen wat integraal capaciteitsmanagement is, en wat daarvoor nodig is binnen jouw ziekenhuis.
  • Ken je de logistieke basisprincipes en heb je zelf ervaren wat voor effect dit heeft in jouw dagelijkse praktijk.
  • Weet je welke stappen je kunt doorlopen om capaciteitsmanagement in te richten binnen jouw eigen afdeling en heb je de handvatten gekregen om dit zelf verder toe te passen.
  • Weet je wat jouw rol is binnen jouw TPO.
  • Kun je bijsturen op capaciteiten, doordat je handvatten krijgt over hoe je kan signaleren en vanuit daar tot besluitvorming kan komen binnen jouw TPO en hoe je een advies kan opstellen wanneer een besluit buiten jouw TPO nodig is.
  • Ben je je bewust van de impact van besluiten of adviezen die jij neemt/voorstelt binnen jouw TPO op andere capaciteiten in de gehele zorgketen.
 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Voor wie is deze training bedoeld? Deelnemers die nu al deelnemen aan een tactisch planningsoverleg of binnenkort gaan deelnemen, denk aan teammanagers en vakgroep- coördinatoren. Maar dit kan ook de business controller of P&O-adviseur zijn, afhankelijk hoe je het hebt ingericht.

  Trainers: onze trainingen worden verzorgd door trainers/coaches die veelal als consultant bij Q-Consult Zorg werkzaam zijn binnen diverse zorgorganisaties. Zij kennen de dagelijkse praktijk van binnenuit en zijn zeer ervaren op het gebied van capaciteitsmanagement. Daarbij vervullen zij regelmatig de rol van projectleider of leidinggevende en adviseur.

  Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor je?
 • Training Capaciteitsmanagement in de kliniek
  Training 17 maart 2025
 • Training Capaciteitsmanagement op de polikliniek
  Training 8 oktober 2024