Kostprijsberekening in de ouderenzorg Naar huis met jouw eigen kostprijzen!

Kostprijsberekening in de ouderenzorg

Prestatiebekostiging heeft als gevolg dat jouw zorgorganisatie steeds meer financieel risico loopt. Met de overhevelingen naar de Zorgverzekeringswet en Wmo worden de onzekerheden nog groter. Hierdoor ontstaat steeds meer behoefte aan financiële stuurinformatie om ‘in control’ te zijn. Het hebben van betrouwbare kostprijzen is hierbij een onmisbare schakel!

 • In de praktijk blijkt het bepalen van kostprijzen vaak een moeizaam traject. Er zijn verschillende (kostbare) softwarepakketten, maar de doorlooptijd hiervan is vaak lang. Dit maakt kostprijsberekening een kostbare, intensieve en tijdrovende ‘klus’. Met onze kostenverdeelstaatmethode is het mogelijk deze berekeningen met Excel zeer efficiënt en goedkoop te doen, zonder aan betrouwbaarheid in te leveren.

  Kostprijzen bieden handvatten om jouw organisatie te sturen en om jouw bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. Je krijgt inzicht in jouw eigen kostprijzen (van bijvoorbeeld ZZP’s of dagbesteding), die je kunt vergelijken met de afgesproken tarieven. Maakt jouw organisatie ‘winst’ of ‘verlies’ voor jouw portfolio? En waar liggen verbeterpunten?

  Hoe bereken je kostprijzen en waar kunt je jouw bedrijfsvoering bijsturen?

  Wij organiseren de incompanytraining ‘Kostprijsberekening in de ouderenzorg’. Voor organisaties die geriatrische revalidatiezorg (GRZ) aanbieden is deze training al veelvuldig en naar grote tevredenheid georganiseerd. In een unieke praktijkgerichte en interactieve opzet ga je met de kostprijzen voor jouw eigen organisatie aan de slag. Na afloop heb je dan ook daadwerkelijk je eigen kostprijzen. Je wordt begeleid door ervaren trainers die dergelijke trajecten inmiddels bij meer dan 50 VV&T-organisaties hebben doorlopen.

 • Na afloop van de training:

  • Heb je jouw eigen kostprijzen voor jouw producten (zoals ZZP en dagbesteding).
  • Heb je inzicht in jouw eigen kostprijs ten opzichte van de andere deelnemers in een anonieme benchmark.
  • Heb je de basis gelegd voor jouw organisatie-eigen kostprijsmodel (kostenverdeelstaat) in Excel, dat volledig eigendom en in beheer is van jouw organisatie.
  • Heb je inzicht in de verbeterpunten administratieve organisatie.
 • Praktijkgerichte en interactieve training gericht op de situatie in jouw organisatie. Resultaat: jouw eigen kostprijzen. Tevens heb je de basis gelegd voor een eigen kostprijsmodel voor verdere (kostprijs)calculaties. Je wordt intensief begeleid door zeer ervaren trainers.

  Dag 1: de vliegende start

  Ontwikkelingen in de AWBZ

  • Achtergrond ZZP’s
  • Actuele ontwikkelingen (ZZP, DBC, Wmo, bekostiging)
  • Gevolgen voor jouw organisatie (AO/IC, zorginkoop, huisvesting)

  Kostprijsberekening

  • Theorie kostprijsberekening
  • Uitleg kostprijzen in de ouderenzorg: kostprijsmodel en ondersteuningssjabloon Q-Consult Zorg
  • Zelf aan de slag met jouw eigen bronbestand (je krijgt vooraf informatie van ons)

  Dag 2: zelf aan de slag

  Deelnemers werken onder intensieve begeleiding van de trainers aan hun eigen kostprijsberekening.

  • Afronden van jouw kostprijsberekening
  • Formuleren van AO-verbeterpunten
  • Reflectie op het kostprijstraject per organisatie en ervaringen delen

  Doel: na afloop van deze dag heb je je eigen (concept) kostprijzen!

  Extra service
  Een week na de training stuur je jouw kostprijzen naar de trainer op. Deze worden verwerkt in een anonieme benchmark die je vervolgens krijgt toegestuurd.

  Resultaat na afloop: jouw eigen kostprijzen!

 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Voor wie is deze training bedoeld? Managers en medewerkers van financiële afdelingen (Planning & Control) binnen VV&T-instellingen.

  Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor je?
 • Training Financieel management voor niet-financiële managers in de zorg
  Training 14 maart 2023