Leergang Lean in de zorg
Efficiency- en kwaliteitsverbetering staan in de zorgsector hoog op de agenda. Hoe kun je complexe processen efficiënter inrichten zonder de cliënt uit het oog te verliezen? Veel zorginstellingen passen de principes van Lean Management inmiddels succesvol toe. Lean is een krachtige en praktijkgerichte filosofie waarbij de cliënt centraal staat. Op basis van cliëntwaarde worden verspillingen in het proces geëlimineerd, neemt de kans op fouten af en staat jouw organisatie in het teken van continu verbeteren (Kaizen).
-
Lean denken en doen!
Wij bieden een incompany leergang aan die uitgebreid ingaat op de mogelijkheden van Lean in de zorg. Je gaat aan de slag met diverse verbetermethodieken. Je leert hoe je primaire en administratieve werkprocessen kunt optimaliseren en hoe je zorgt voor ‘flow’ (doorstroming), zodat doorlooptijden en wachttijden gereduceerd worden. Daarnaast ondervind je hoe je werkzaamheden zodanig kunt plannen dat er een vloeiend proces ontstaat, in een nette en geordende werkomgeving. Tot slot: het gaat niet alleen om Lean doen, maar ook om Lean denken: je vraagt je continu af hoe het werk slimmer, beter en anders kan.Praktijkgerichte modules
De leergang ‘Lean in de zorg’ bestaat uit 5 modules. Iedere module gaat in op een specifieke fase van het optimalisatietraject. In de eerste module leer je de principes van Lean. Deze module vormt de basis voor de andere modules. In module 5 krijg je handvatten om van losse projecten te komen tot één Lean organisatie (integrale aanpak). De modules zijn als complete leergang te volgen, maar ook afzonderlijk, afhankelijk van jouw eigen leerbehoefte. Voor het volgen van de modules 2-5 is voorkennis van Lean (module 1) wenselijk. -
De leergang heeft een interactief en praktijkgericht karakter. Vanuit de theorie ga je aan de slag met diverse opdrachten en praktijksimulaties. Je opgedane kennis is direct inzetbaar, waardoor je in jouw eigen praktijk snel resultaten kunt boeken.
- module 1: kennismaking Lean
- module 2: waardestroomanalyse
- module 3: first Time Right
- module 4: continu verbeteren
- module 5: van Lean project naar Lean organisatie
-
Module 1: Kennismaking Lean
- Kennismaking met de Leanfilosofie, geschiedenis, kernprincipes, uitgangspunten en verspillingen
- Waardestrategie, push- en pull-model
- Simulatiespel: zelf ervaren van de Leanprincipes
- Koppeling kennis en zorgpraktijk
Module 2: Waardestroomanalyse
- Wat is waarde?
- Waardestromen (VSM) uitwerken en analyseren
- One piece flow; wat levert het op?
- Simulatiespel: ervaren van variatie en bottlenecks
- Theory of Constraints versus Lean Management
Module 3: First Time Right
- Reduceren van fouten en variatie
- Standaardiseren & Poka yoke; het borgen van verbeteringen
- Kanban, hoe zorg ik voor minimale voorraden?
- SMED, wisseltijd (bijvoorbeeld op een OK)
- Six Sigma versus Lean Management
Module 4: Continu verbeteren
- Visueel management: waarom en hoe? Successen en valkuilen
- Continu verbeteren met Kaizen: wat, hoe en waarom?
- 5S: hoe kom ik tot nette en geordende werkplekken?
- Lean in de praktijk, op de werkvloer
Module 5: Van Lean projecten naar Lean organisatie
- Doelen en indicatoren: policy deployment, strategie en performance management
- Lean en andere verbetermethodieken. Wanneer zet je wat in?
- Sturen & leiderschap
- Human dynamics, veranderkunde en cultuur
-
Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.
Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.
Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.
-
Voor wie is deze training bedoeld? Alle sectoren van de zorg: teamleiders, cluster- en unithoofden, managers innovatie, kwaliteitsfunctionarissen en -coördinatoren, hoofden patiëntenzorg en patiëntenlogistiek, verpleegkundigen, paramedici en artsen die betrokken (willen) zijn bij verbetertrajecten. Het minimale opleidingsniveau is MBO+.
Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.
Neem voor meer informatie contact met ons op.