Training Businesscases toepassen in de zorg
Als manager in de zorg krijg je steeds meer verantwoordelijkheden. Het maken van strategische, beleidsmatige en financiële keuzes is aan de orde van de dag. Steeds vaker word je gevraagd om een businesscase te onderbouwen. Voor veel managers is de businesscase echter een nieuw gegeven en een lastige opgave! Daarom organiseert Q-Academie de training Businesscases toepassen in de zorg.
-
Wat is de meerwaarde van businesscases in de zorg?
In zorginstellingen komt steeds meer nadruk te liggen op het bedrijfsproces. Denk hierbij aan nieuwe producten en organisaties die in de markt worden gezet (zoals zorgzwaartepakketten en ZBC’s). En denk hierbij ook aan het herinrichten van zorgprocessen: de aanschaf van een nieuw registratiesysteem, het uitbreiden van OK-capaciteit of het aantrekken van een extra medisch specialist/behandelaar. Ook inkopende partijen als zorgverzekeraars en gemeentes vragen steeds vaker om een goede onderbouwing van de plannen van een zorginstelling. Dit vraagt om werken met businesscases. Een goed onderbouwde businesscase helpt je tot de juiste strategische en financiële beslissing te komen!
Maar hoe stel je een goede businesscase op? Waar moet je rekening mee houden? En hoe kun je de businesscase gebruiken in het beslissingsproces?
Over de training Businesscases toepassen in de zorg
Wij organiseren de training ‘Businesscases toepassen in de zorg’. Op een interactieve en praktische manier gaan wij in op het proces van opstellen, beoordelen en toepassen van een businesscase. Je leert waaraan een goede case moet voldoen, welke risico’s je in kaart moet brengen en hoe je de case financieel onderbouwt.
-
Na afloop van de training:
- Heb je verschillende instrumenten in handen om een businesscase financieel en kwalitatief op te stellen en te beoordelen. Daarnaast ken je de mogelijkheden hoe je een businesscase in kunt zetten in het besluitvormingsproces.
-
Inleiding businesscases
- Het doel van de businesscase
- Proces om tot een businesscase te komen (draagvlak, politiek, van plan naar actie)
- Wie zijn de betrokkenen en de gebruikers? (afdelingen, investeringscommissie, Raad van Bestuur, Planning & Control)
- Onderdelen van een businesscase (situatie, vraag, instellingsstrategie, kansen en bedreigingen, rollen, planning, etc.)
Het beoordelen van een businesscase
- Beoordelingscriteria
- Opdracht ‘een slechte en een goede businesscase’
- Opdracht ‘beoordeling businesscase’
Deelnemers kunnen indien gewenst zelf een businesscase inbrengen.
Het opstellen van een businesscase
- Toelichting aanpak
- Opdracht ‘zelf aan de slag met het opstellen van een businesscase’ (aanzet)
Verdieping
- Verdieping risicoanalyse: tegen welke risico’s kun je aanlopen en hoe ga je hiermee om? Dit onderdeel wordt vaak onderschat, maar is juist van groot belang!
- Opdracht ‘maken van financiële analyse en risicoanalyse’ aan de hand van een (zelf meegebrachte) case
In de praktijk
- Delen van ervaringen binnen de groep aan de hand van zelf meegebrachte cases
- Tips, formats en praktische handvatten
-
-
Joost Zuurbier
Als programmaleider van de Leergang Financieel Bestuur in de Zorg bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur coördineer ik bij Q-Academie de Verdiepingscyclus Strong Controllership samen met FiZi, de vereniging voor financials in de zorg. In mijn trainingen en leergangen werk ik graag met eigen casuïstiek van deelnemers. Daarnaast put ik veel uit mijn eigen ervaring als interim financial bij instellingen om met voorbeelden en humor en een positieve instelling ons instrumentarium toe te lichten.
-
-
Deze training is ook geschikt voor incompany-doeleinden. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.
Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.
Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.
-
Voor wie is deze training bedoeld? Cluster-/(zorg)managers, afdelingshoofden, teamleiders, teamcoördinatoren, marketing- en beleidsadviseurs en alle andere medewerkers die in hun functie te maken krijgen met het opstellen van businesscases.
Investering: € 595,- per persoon (Q-Academie is vrijgesteld van btw). Dit is inclusief lesmateriaal en dagarrangement voor de cursus op locatie dat bestaat uit koffie, thee en een uitgebreid lunchbuffet.
Locatie: Oudlaan 4, Utrecht of online.
Studiebelasting: voor deze training is de studiebelasting 8 uur.
Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.
Neem voor meer informatie contact met ons op.